MACHIAJUL PUPA: GESTIONAREA EFICIENTĂ A PROCESULUI DE RETURNARE CU SORTARE DEDICATĂ.

PUPA „legenda italiană de calitate și stil”, este o companie care de 40 de ani produce și distribuie produse cosmetice în Italia și în 67 de țări din întreaga lume, promovând valorile autentice ale stilului „made in Italy”. Identitatea sa artistică puternică și farmecul său larg răspândesc o cultură solidă, centrată pe viitor. În Italia, rețeaua de distribuție include aproximativ 4.500 de parfumerii, în timp ce în Europa este prezentă în Franța, Austria, România, Slovacia, Ungaria și Republica Cehă, chiar și cu puncte de vânzare directe. În fiecare an, în virtutea tendinței sale puternice spre inovarea produselor, PUPA gestionează un număr mare de referințe / culori: o parte continuă și duc mai departe anii precedenți, o altă parte sunt unice, one-shot.

SCENARIUL

În ultimii ani, distribuția și-a schimbat profund propriile reguli și companiile au trebuit să facă față unor noi provocări. Un factor-cheie în noul scenariu de distribuție rezidă în capacitatea de a gestiona complexitatea cererilor clienților finali: acolo unde odată era posibil să livreze marilor comercianți și să lase sarcina distribuției la nivel mondial pentru comercianții unici, acum marile mărci realizează necesitatea de a face față livrărilor mult mai mari numeric, dar mai mici în termeni cantitativi. Pentru a completa imaginea, este necesar să evidențiem impactul – asupra aspectelor logistice și de management intern ale companiei – a creșterii necesare a referințelor pentru a putea menține volumul vânzărilor neschimbat. Fragmentarea și acoperirea livrărilor, împreună cu trasabilitatea loturilor de producție, devin din ce în ce mai mult factori cheie pentru succesul unei companii.

PUNCTE FORTE

Din punct de vedere al trasabilității și gestionării lanțului de aprovizionare, PUPA a jucat un rol semnificativ ca pionier, deoarece toate produsele sunt monitorizate de un birou responsabil cu controlul calității, iar lanțul de produse este urmărit urmând modelele GDO în domeniul alimentar. Prin urmare, în cadrul companiei sunt prezente un proces foarte strict de trasabilitate a loturilor de producție și de analiză a termenului de valabilitate și verificări repetate ale calității produselor introduse pe piață.

Marcello di Francescantonio, managerul logistic al PUPA, spune:

„Vocația tehnologică a companiei a determinat PUPA să contacteze KFI pentru a analiza diferitele procese de distribuție și pentru a verifica posibilele aspecte care ar putea fi îmbunătățite împreună. Confirmarea unui posibil suspect a sosit din analiza combinată: în timp ce vânzările au fost controlate în mod optim, gestionarea returnărilor părea să fie cel mai problematic aspect al procesului lanțului de aprovizionare.”

În special, compania a găsit necesară îmbunătățirea procesului de gestionare a returnărilor provenite de la parfumerii, distribuitoare automate și magazine. KFI a lucrat apoi cot la cot cu compania pentru a verifica procesele existente, care erau domeniile care puteau fi îmbunătățite și care era cea mai eficientă abordare pentru a satisface așteptările unei companii cu o amprentă tehnologică atât de distinctă. Primul pas a fost studiul și examinarea proceselor existente: înainte de intervenție, returnările ajungeau în companie cu o listă simplă de conținut; verificarea materialelor din interiorul loturilor se efectua manual – un proces foarte rapid, dar cu siguranță inexact. Certificarea fără echivoc a produselor care se întorc de la parfumerie sau de la punctul de vânzare pare a fi prima necesitate pentru companie. A doua cerere către KFI a fost de a gestiona eficient depozitul, cu un impact pozitiv asupra recondiționării, și anume livrarea unei părți a returnărilor în canalul de desfacere. Anterior, pentru a recondiționa o categorie de produse, era necesară deschiderea manuală a tuturor pachetelor din depozit, împărțirea produselor pe categorii de mărfuri și verificarea condițiilor acestora. Bineînțeles, acest tip de proces era foarte costisitor din punct de vedere al forței de muncă, avea o gestionare inexactă a stocurilor reale ale depozitului și riscul – în absența unei monitorizări continue – de a găsi produse expirate sau produse în condiții precare și, prin urmare, inutilizabile.

SOLUȚIA: PROCESE PRECISE ȘI RAPIDE, CU MARGINE DE EROARE FOARTE MICĂ

A fost studiat împreună cu KFI un proces de sortare capabil să combine cererile clientului și să asigure o gestionare eficientă a proceselor de returnare și recondiționare. În special, au fost concepute postări bazate pe logica de ventilație multi-referință vs. mono-referință care utilizează o tehnologie bazată pe “put to light”: la primire, pachetele sunt deschise și produsele scanate. În același timp, scanerul trimite un semnal care se transformă într-un impuls luminos care permite operatorului să poziționeze intuitiv produsul în locul potrivit într-una din numeroasele tăvi amplasate pe raftul creat ad hoc. În acest fel, este automat sigur că produsele au fost împărțite cu precizie, rapiditate și fără risipă. Mai mult, tăvile individuale pot fi ambalate imediat, asigurând astfel stocarea unică. În plus, software-ul conceput special de KFI permite alegerea modului de sortare în funcție de tipul comenzii de returnare: de fapt, după verificarea conținutului pachetului, software-ul efectuează o analiză calitativă și cantitativă și apoi propune diferitele opțiuni de stocare care ar putea fi funcțională pentru acea returnare specifică. În plus, este posibil să gestionați comenzi mai voluminoase sau să identificați ce produse sunt în afara gamei și, prin urmare, nu sunt recondiționate, în timp real.

Soluția propusă de KFI, pe lângă simplificarea și accelerarea procesului, are și avantajul de a avea o marjă de eroare extrem de mică (sub 1 la mie) și de a fi ușor de utilizat: de fapt, cursurile de formare nu sunt necesare deoarece, după câteva minute în medie, operatorul este deja capabil să lucreze autonom.

O altă consecință merită menționată: întrucât pachetele și greutățile mari nu mai trebuie manipulate, în PUPA, această funcție este îndeplinită în principal de femei. Aceasta, după cum declară Marcello di Francescantonio:

„Reprezintă o resursă suplimentară pentru companie și pentru întregul proces de producție: intrarea femeilor în zone aproape complet interzise până acum a permis introducerea de îmbunătățiri și inovații manageriale tocmai în virtutea sensibilității feminine deosebite care s-a adăugat practicilor logistice și de management ale companiei.

SOLUȚII DE SIGURANȚĂ ȘI PRODUCTIVITATE

KFI a ales tehnologia Honeywell Safety & Productivity Solutions pentru calitatea și inovația sa înaltă. Honeywell S&PS este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de terminale, cititoare de coduri de bare și imprimante și se remarcă prin gama sa largă de produse care ajută companiile Enterprise să optimizeze performanțele și procesele pentru a crește productivitatea. Optimizarea eficienței inventarului și a stocului, creșterea productivității și îmbunătățirea preciziei sunt obiective fundamentale pentru depozite și centre de distribuție. Achiziția de date în timp real în momentul tranzacției reprezintă un factor cheie pentru atingerea acestui obiectiv, deoarece permite integrarea datelor cu sistemul companiei prin conectivitate wireless. Independent de tipul de operațiune care trebuie efectuată (logistică inversă, recepție, cross-docking, amenajare, retragere, reaprovizionare, ambalare, distribuție sau verificare a inventarului), accesul la cel mai potrivit dispozitiv este esențial pentru a obține performanțe optime atât personal, cât și din sistemele de manipulare a materialelor.